Thanatopraxie

 

Veel mensen denken dat je een zalfje op een overledene smeert.

Het grootste misverstand over thanatopraxie, ofwel “lichte balseming”, is dat men denkt dat je een zalfje op de overledene smeert, maar dat is natuurlijk niet zo.

Wat houdt een lichte balseming nu precies in dan?

Remco legt uit dat een thanatopraxiebehandeling vergelijkbaar is met een nierdialyse. Bij nierdialyse wordt het bloed buiten het lichaam gebracht, gereinigd en weer terug in het lichaam gebracht. Bij thanatopraxie wordt in plaats van het schone bloed een balsemvloeistof in het lichaam terug gebracht.

Ook is er geen koeling meer nodig tijdens de opbaring. Daardoor voelt de overledene niet koud aan en is de afstand naar die persoon minder groot.

De behandeling kan in overleg thuis gedaan worden, dus het is niet nodig de overledene hiervoor over te brengen naar een mortuarium. Zo blijft de overledene in zijn of haar eigen omgeving. Dit geeft de nabestaanden een fijn en gerust  gevoel. De mogelijk is er ook voor nabestaanden  om bij de behandeling aanwezig zijn als dit gewenst is. Remco neemt de nabestaanden dan ook stap voor stap mee tijdens de behandeling.

De balsemvloeistof zorgt ervoor dat het ontbindingsproces tijdelijk stil gelegd wordt. Na een week neemt de werking van de vloeistof langzaam af en komt het normale ontbindingsproces op gang. Hierdoor is het mogelijk jouw dierbare op te baren zonder koeling. Zelfs bij hoge temperaturen.

Een lichte balseming heeft ook cosmetische voordelen. Tijdens en na het overlijden kan een lichaam blauwe verkleuringen krijgen. Deze blauwe verkleuringen komen doordat er geen bloedcirculatie meer is en daardoor het bloed niet meer rond gaat in het lichaam. Zo komt het dus dat er verkleuringen ontstaan doordat het bloed stil ligt en zakt naar de laagstgelegen delen van het lichaam. Dit is vooral zichtbaar bij de oren, armen en benen.

Door middel van een lichte balseming, waarbij de circulatie weer op gang komt, kan ik de “normale” kleur nagenoeg terugbrengen. Het zien en herinneren van de overledene is een belangrijke factor binnen een rouwproces.

Vaak wordt de vraag gesteld of de uitvaartkosten met een dergelijke behandeling niet veel duurder uitkomt. Remco legt uit dat de kosten van een lichte balseming ongeveer gelijk zijn aan de kosten die in rekening worden gebracht voor het gebruik van een koeling. Net zoals bij het gebruik van een koeling wordt ook een thanatopraxie behandeling vergoed vanuit een kapitaalverzekering.

Remco Hol is een erkend Thanatopracteur die de behandeling op elke locatie kan uitvoeren.


Samen met enkele andere Thanatopracteurs is Remco in Nederland die de behandelingen op elke gewenste locatie uit kan voeren. Daarnaast is hij aangesloten bij Vesalius, dit is een beroepsvereniging voor erkende Thanatopracteurs.

Voor verdere vragen en/of uitleg kunt u contact opnemen met Remco: 06-53 83 46 19 / thanatopraxie Remco Hol

Neem vrijblijvend contact op

Vul het formulier hieronder zo volledig en duidelijk mogelijk in. Na ontvangst nemen wij z.s.m. contact met u op.