Voorafgaand aan uitvaart

Voorafgaand aan uitvaart

De laatste verzorging en afscheid nemen

De laatste zorg

Wanneer iemand is overleden, wordt de overledene verzorgd en aangekleed. U kiest zelf of u daarbij wilt zijn om te helpen of liever niet. Het is in ieder geval handig als de belangrijke spullen klaar liggen. Leg bijvoorbeeld de kleren klaar die u heeft uitgezocht. Maar denk ook aan sieraden, een eventuele bril, kunstgebit of andere belangrijke dingen. Wilt u de overledene thuis opbaren? Dan kunt u eventueel de keuze maken voor thanatopraxie (lichte balseming).

Opbaring

Voor opbaring is er veel mogelijk. Thuis waarbij u alle vrijheid en rust heeft, in een uitvaartcentrum of op een andere plek. Kiest u voor opbaring in het uitvaartcentrum, dan heeft u tegenwoordig op de meeste plekken dag en nacht toegang tot de overledene. En kunt u de plek (familiekamer / 24-uurs kamer) aankleden met bloemen, foto’s, tekeningen en andere persoonlijke voorwerpen.

Afscheid nemen

Vaak is de opbaring een plek om afscheid te nemen door familie, vrienden en kennissen. U kunt naasten uitnodigen voor een rouwbezoek in de ruimte waar de opbaring is. Mochten er veel belangstellenden zijn, is het mogelijk om te denken aan een condoleanceavond of avondwake.