https://www.uitvaartverzorgingremcohol.nl/wp-content/themes/gymappstest Voorafgaand aan uitvaart | Uitvaartverzorging Remco Hol

Voorafgaand aan uitvaart

Waar moeten en kunnen wij als nabestaanden aan denken?

Het is niet altijd makkelijk om een uitnodiging voor de uitvaart op te stellen die voor iedereen duidelijk is. Vaak wordt aangenomen dat de genodigden het wel zullen begrijpen terwijl dat niet altijd het geval is. Mensen kunnen een uitnodiging namelijk op hun eigen manier uitleggen, waardoor er soms misverstanden ontstaan. In grote lijnen verlopen uitvaarten wel op dezelfde manier, maar in details zijn er verschillen. Als er onderscheid wordt gemaakt in wie wel of niet voor bepaalde onderdelen van de uitvaart wordt uitgenodigd, moet het voor mensen wel duidelijk zijn waarvoor ze precies worden uitgenodigd. Dit kan bijvoorbeeld door aparte rouwkaarten te versturen, of mensen via e-mail apart uit te nodigen. De onderdelen van een uitvaart zijn bijvoorbeeld: afscheid nemen van de overledene, condoleren van de familie, afscheidsbijeenkomst, begrafenis, crematieproces of bijeenkomst achteraf.

Condoleance:

Vroeger was er vaak standaard een condoleanceavond (of avondwake), tegenwoordig niet altijd meer. Het is dan voor degenen die wél de afscheidsbijeenkomst op de dag van de uitvaart willen bijwonen van belang om te weten of er gelegenheid is om de familie ook nog persoonlijk te kunnen condoleren op deze dag. Is dit niet het geval, dan kunnen deze mensen er voor kiezen om (ook) de condoleanceavond bij te wonen. Het is dan goed om op de rouwkaart aan te geven dat er op de dag van de uitvaart geen gelegenheid meer is om de familie persoonlijk te condoleren, of dat er alleen gelegenheid is om schriftelijk te condoleren. Vaak vindt de familie een aparte condoleanceavond te belastend op de dag voorafgaande aan de uitvaart. Dan kan ook worden gekozen voor condoleren op de dag van de uitvaart, bijvoorbeeld direct voorafgaand aan de afscheidsbijeenkomst.

Advertentie:

Verder bestaat er soms een misverstand over de rouwadvertentie. Een rouwadvertentie is een uitnodiging voor iedereen die zich voelt aangesproken. Iedereen is dan automatisch uitgenodigd voor de onderdelen die in de advertentie worden genoemd. In deze advertentie hoeft daarom niet te staan dat degenen die geen rouwkaart hebben ontvangen deze advertentie als uitnodiging kunnen beschouwen, deze tekst is eigenlijk overbodig. Het kan natuurlijk in alle drukte en hectiek tijdens het regelen van de uitvaart gebeuren dat iemand geen rouwkaart ontvangt, terwijl dit wél de bedoeling was. Een advertentie in de krant heeft dan eigenlijk dezelfde betekenis als de rouwkaart.

Wel of niet in Besloten kring:

Tenslotte is het niet wenselijk om op de dag van de uitvaart, in aanwezigheid van iedereen, mensen uit te nodigen voor een onderdeel van de uitvaart dat niet voor alle aanwezigen is bedoeld. Bijvoorbeeld bij een bijeenkomst na afloop die alleen voor familie en/of naaste vrienden is. In dit geval is het beter om op dat moment aan te kondigen dat het openbare gedeelte van de uitvaart is afgelopen en iedereen vanaf dit moment zijn of haar eigen weg kan gaan. De mensen die wél zijn uitgenodigd weten immers al waar ze nog worden verwacht. Hiermee voorkom je dat mensen zich bijvoorbeeld buitengesloten kunnen gaan voelen. Je zou dan iedereen bij weggaan nog wel even gelegenheid kunnen geven om de familie te groeten.

Welke aspecten zijn er nog meer?

De laatste verzorging en afscheid nemen

De laatste zorg

Wanneer iemand is overleden, wordt de overledene verzorgd en aangekleed. U kiest zelf of u daarbij wilt zijn om te helpen of liever niet. Het is in ieder geval handig als de belangrijke spullen klaar liggen. Leg bijvoorbeeld de kleren klaar die u heeft uitgezocht. Maar denk ook aan sieraden, een eventuele bril, kunstgebit of andere belangrijke dingen. Wilt u de overledene thuis opbaren? Dan kunt u eventueel de keuze maken voor thanatopraxie (lichte balseming).

Opbaring

Voor opbaring is er veel mogelijk. Thuis waarbij u alle vrijheid en rust heeft, in een uitvaartcentrum of op een andere plek. Kiest u voor opbaring in het uitvaartcentrum, dan heeft u tegenwoordig op de meeste plekken dag en nacht toegang tot de overledene. En kunt u de plek (familiekamer / 24-uurs kamer) aankleden met bloemen, foto’s, tekeningen en andere persoonlijke voorwerpen.

Afscheid nemen

Vaak is de opbaring een plek om afscheid te nemen door familie, vrienden en kennissen. U kunt naasten uitnodigen voor een rouwbezoek in de ruimte waar de opbaring is. Mochten er veel belangstellenden zijn, is het mogelijk om te denken aan een condoleanceavond of avondwake.