Werkwijze

In de emotionele dagen tussen een overlijden en de uitvaart moeten veel handelingen worden verricht, zaken worden geregeld en moeilijke beslissingen worden genomen. Door te luisteren en het geven van persoonlijke aandacht en adviezen, ontstaat er rust en ruimte om stapsgewijs van dag tot dag met elkaar de uitvaart voor te bereiden. Zo komen we tot een uniek en persoonlijk afscheid. Alleen op deze wijze krijgt een afscheid betekenis en wordt de laatste indruk onuitwisbaar.

Wat te doen bij overlijden:

In geval van een overlijden dient u direct de (huis)arts te bellen. Hij/zij zal het overlijden op papier vastleggen. Bij een overlijden in een zorginstelling of ziekenhuis zal het verplegend personeel contact opnemen met de arts.

Uitvaartonderneming inschakelen:

U kunt ons als Uitvaartonderneming bellen, wij komen wanneer het u als nabestaande uitkomt. Wij regelen niet alleen de begrafenis of crematie, maar kunnen ook veel andere taken op ons nemen, zoals het overlijden aangeven bij de Gemeente van overlijden, instanties op de hoogte brengen, het helpen met de rouwbrieven, rouwadvertentie, verzorging van bloemen e.d.

U bent niet verplicht de begrafenisonderneming welke vermeld staat op de uitvaartpolis te benaderen.

Omdat ik in deze periode intensief contact met u heb, weet ik haarfijn wat voor u van belang is om tot een persoonlijk afscheid te komen. Praktische zaken waarover u een besluit moet nemen zijn:  

Verzorging:

Wij spreken met u de wensen door van de overledene en de nabestaanden om eventueel met elkaar de laatste zorg te doen. Wilt u zelf de laatste verzorging doen met elkaar of met de begrafenisonderneming? Dit houdt in; het lichaam wassen en aankleden in de kleding die men kiest.

Waar wordt de overledene opgebaard?

Dit kan thuis of elders plaatsvinden. Er kan een keuze gemaakt worden om op bed op te baren of in een kist, of op een opbaarbed. Het lichaam zal gekoeld moeten gaan worden om zolang mogelijk afscheid te kunnen nemen.

Sinds 2010 is het wettelijk toegestaan dat men Thanatopraxie ( Lichte Balseming) http://www.thana.nl kan toepassen op het lichaam, zodat het lichaam dan niet meer gekoeld behoeft te worden en langer zichtbaar blijft voor de nabestaanden. Deze handeling kan vaak thuis ( Zorgcentrum, woonvorm)  plaatsvinden, maar is ook mogelijk in de verzorgingsruimte van het uitvaartcentrum.

De uitvaart:

Klaarleggen: (indien aanwezig of van toepassing)

Legitimatiebewijs overledene
Legitimatiebewijs opdrachtgever uitvaart
Recente foto van de overledene (kan van belang zijn bij het verzorgen van het kapsel)
Trouwboekje of partnerregistratie
Gewenste kleding voor de overledene
Persoonlijke spullen van de overledene (evt. bril, sieraden…)
Adressenlijst

Mogelijkheden:

Begrafenis of crematie, Begraven op een Natuurbegraafplaats?
Het afscheid; waar, wanneer en hoe?
Invulling van de afscheidsbijeenkomst, afgestemd op uw geloofs- en/of levensovertuiging.
Symbolen, muziek, een gedenkwoord en rituelen die bij u en uw dierbare passen.
De rouwbrief en het maken van de tekst.
Een overlijdensadvertentie.
Overige zaken als vervoer, een kist of baar, consumpties e.d.  

U heeft als familie maar met één contactpersoon te maken en u krijgt alle tijd om keuzes te maken op het moment dat u daaraan toe bent. Dat betekent dat ik ruimte en rust bied. Natuurlijk doe ik veel voor u, maar ook stimuleer ik u om actief deel te nemen aan de voorbereiding en de uitvoering van de uitvaart. Ik ervaar elke keer weer dat nabestaanden dat juist prettig vinden.

Voor het realiseren en u tot steun te zijn voor een waardige, mooie, persoonlijke uitvaart en voor elke cultuur is tijd en goed overleg nodig. 
 
Wat kunt u van mij verwachten?

  • Rust bieden voor uw emoties.
  • Tijd nemen om goed naar u te luisteren.
  • Ruimte bieden voor uw eigen inbreng.
  • Empathie om uw wensen te vertalen in een persoonlijke uitvaart.
  • Altijd op zoek gaan naar uw wensen, want die staan bovenaan.
  • Persoonlijkheid staat bij ons hoog bovenaan.
  • Wij verzorgen alles in eigen beheer.
  • Al ruim 30 jaar ervaring in de uitvaartbranche.

Neem vrijblijvend contact op

Vul het formulier hieronder zo volledig en duidelijk mogelijk in. Na ontvangst nemen wij z.s.m. contact met u op.